Selasa, 21 Mei 2013

Owh, big Apple

Assalamulaikum, salam sejahttera kepada pembaca, Alhamdulillah..  aku diberi peluang untuk mengemas kini blog aku ni. Tamat la sudah projek akhir kami dlm subjek asas keusahawan dlm bahasa omputihnya "Entrepreneurship Cultivation". Subjek ini menjadi subjek wajib bagi kesnuam IPTA di Malaysia. Aku bukan nk belagak.. Benda-benda mcm ni da jdi darah daging aku dah, maklum la. dari kecil aku dah belajar berniga ini, so, tak hairanlah kalau asas keusahawan ni benda biasa bagi aku. Nak di ceritakan cerita dari awal. kumpulan kami memang pening nk jual apa untuk last projek kami nanti, ada yang bagi idea buat gerai games, ala, mcm kt FunFair tu. tp, bg aku benda mcm tu tak menjadikan untung pun. last2 nasib baik pensyarah kami suruh tukar, Alahamdulillah, lega.. so, de cadangan dari kumpulan kami, jual "BIG APPLE". Salah seorang group kami tu dah de pengalaman pun jual benda ni, dan benda ini memang mendatangkan pulangan yang lumayan.. =D. Jadi dengan cadangan last minit tu la yang kami meneruskan projek kami tu,. Dengan bermodalkan seorang RM$$ kami terus contact pengusaha kedai tu order utk kami.....
Alhamdulillah, berkat kesabaran kami, kesemua donut tu habis dijual. Hari pertama, kami hanya menjual 10 kotak je. Ingat, lambat habis, rupa-rupanya tidak. Pkol 1 da abis woow !!! hahaa... so, hari kedua pulak, kami tak bercadang nak ambil risiko, just still ambil 10 kotak, tp, cuma tambah jenis donut yang laku je. Kami pun fikir juga masa tu, ingat lambat abis, yela hari keduakan, takut orang lain dah bosan rasa donut tu, rupanya tidak, pukul 11 lebih da abis.. haha.. tak sangka plak, so, dengan segera kami pun g kedai tu, order lagi 6 kotak.  Pengalaman ini mcm ini memang best, hee.. dengan muka tak malu, dengan selamber, semua tapak khemah tu mcm tapak kami yg punya.. dengan muka tebal, kami g la, bwk kotak2 tu jual donut tu... hee..  Alhamdulillah.. peristiwa macam ini, membawa seribu satu kenangan bagi kami, berkat kesabaraan kami, bukan saja dapat pulang modal, tp.. untung beb ! haha.. pe2 pun thankz kekwan yg tolong jualkan donut tu.. TERIMA KASIH BANYAK !! =).. *berniaga memang Hobi saya =)  

Isnin, 15 April 2013

Sabah Negeri Di bawah Bayu
Berhabuk blog aku ni. Dekat setahun x update. haha.. Ok, skg aku nk cerita skit pasal kenangan yang xbole dilupakan yang di lalui bersama rakan2 aku yang lain. Beberapa hari lepas kami semua melawat sabah, negeri di bawah bayu... 9/413 kami bertolak dengan pesawat Ak 5939. Bertolak dr kuching dan sampai di Kota Kinabalu jam 12.00. kami jatuh cinta dengan sabah sebab keindahan alam semula jadi. sungguh hebat ciptaan-Nya di mana tiada sesiapa yang mampu mencipta melainkan-Nya.Hari pertama kami semua melawat kundasang, ia mengambil masa 2jam perjalanan dari Kota Kinabalu. Kt situ, dkali pertama tgk Gunung Kinabalu dgn mata kepala sendiri. Subhanallah ! indah sungguh.. dengan berbekalkan lauk sardin dan telur dadar.Kami makan tengahari di kaki gungung kinabalu. Sejuk woo.. cuaca kt sne.. haha! Keindahan alam kt sana mmbuatkan fikiran kami tenang, exam, assingmnt lupa wt seketika. 

Antara yang menarik sekali kt sana adalah, di mana, kami semua melawat Pulau sapi dan Pulau Manukan. Kt sana la, pengalaman kali pertama aku snorkling. Pergh !! bila lihat je ke dlm laut dgn keindahan batu karang dengan ikan-ikan berenang2, seolah-olah, kami seperti di dunia  yang lain. subahanallah.. Hebat ! Gram rasanya nk pegang ikan2 yang tgh berenang tu. haha.. 
Apa2 pun inilah kenangan yang memang tak boleh dilupakan. dengan berbekalkan duit yang xbyk pun. Allhamdulillah, percutian kami berjalan lancar... melawat tempat org byk kerenah manusia kami jumpa. Itu semua pengalaman =). Nnti da kawen nk bwk family g sna ~ceh
#jauh perjalanan luas pengalaman !!