Selasa, 21 Mei 2013

Owh, big Apple

Assalamulaikum, salam sejahttera kepada pembaca, Alhamdulillah..  aku diberi peluang untuk mengemas kini blog aku ni. Tamat la sudah projek akhir kami dlm subjek asas keusahawan dlm bahasa omputihnya "Entrepreneurship Cultivation". Subjek ini menjadi subjek wajib bagi kesnuam IPTA di Malaysia. Aku bukan nk belagak.. Benda-benda mcm ni da jdi darah daging aku dah, maklum la. dari kecil aku dah belajar berniga ini, so, tak hairanlah kalau asas keusahawan ni benda biasa bagi aku. Nak di ceritakan cerita dari awal. kumpulan kami memang pening nk jual apa untuk last projek kami nanti, ada yang bagi idea buat gerai games, ala, mcm kt FunFair tu. tp, bg aku benda mcm tu tak menjadikan untung pun. last2 nasib baik pensyarah kami suruh tukar, Alahamdulillah, lega.. so, de cadangan dari kumpulan kami, jual "BIG APPLE". Salah seorang group kami tu dah de pengalaman pun jual benda ni, dan benda ini memang mendatangkan pulangan yang lumayan.. =D. Jadi dengan cadangan last minit tu la yang kami meneruskan projek kami tu,. Dengan bermodalkan seorang RM$$ kami terus contact pengusaha kedai tu order utk kami.....
Alhamdulillah, berkat kesabaran kami, kesemua donut tu habis dijual. Hari pertama, kami hanya menjual 10 kotak je. Ingat, lambat habis, rupa-rupanya tidak. Pkol 1 da abis woow !!! hahaa... so, hari kedua pulak, kami tak bercadang nak ambil risiko, just still ambil 10 kotak, tp, cuma tambah jenis donut yang laku je. Kami pun fikir juga masa tu, ingat lambat abis, yela hari keduakan, takut orang lain dah bosan rasa donut tu, rupanya tidak, pukul 11 lebih da abis.. haha.. tak sangka plak, so, dengan segera kami pun g kedai tu, order lagi 6 kotak.  Pengalaman ini mcm ini memang best, hee.. dengan muka tak malu, dengan selamber, semua tapak khemah tu mcm tapak kami yg punya.. dengan muka tebal, kami g la, bwk kotak2 tu jual donut tu... hee..  Alhamdulillah.. peristiwa macam ini, membawa seribu satu kenangan bagi kami, berkat kesabaraan kami, bukan saja dapat pulang modal, tp.. untung beb ! haha.. pe2 pun thankz kekwan yg tolong jualkan donut tu.. TERIMA KASIH BANYAK !! =).. *berniaga memang Hobi saya =)  

1 ulasan: